Ale!

Henkäyksen taiteella parantaminen

60.00

Kansityyppi: kovakantinen
Sidos: lankasidos
Painos: 1 (2015)
Kieli: suomi
Painopaikka: Tallinn Raamatutrükikoja OÜ
Sivumäärä: 695
ISBN: 978-952-68292-0-3
Toimitusaika: 2-5 vrk.

Postikulut Suomeen: 6,90 €
Postikulut ulkomaille näkyvät kassalla osoitteen syötön jälkeen.

Kuvaus

Tri J.L. Padillan HENKÄYKSEN TAITEELLA PARANTAMISEN -kirja esittää ja selittää Perinteisen kiinalaisen lääketieteen perusteet espanjalaisen  tri Padillan  vuosikymmenien aikana keräämän kokemuksen ja tutkimuksen kautta ja sen perusteella mitä hän on oppinut omilta opettajiltaan Kiinassa, Japanissa, Koreassa ja Laosissa (http://alkimiakustannus.org/jose-luis-padilla-corral/ ). Tri Padilla on maailman akupunktuurin kattojärjestön  (World Federation of Acupuncture and Moxibustion Societies, W.F.A.S.) jäsen, kansainvälisestikin siis hyvin arvostettu akupunkturisti.

Alkuperäinen teos on julkaistu vuonna 1999 Espanjassa vastauksena WHO:n alaisen järjestön Pan-American Health Organisation PAHO) opetusmateriaalin pyyntöön. Kirja on koottu tämän vuoksi selkeiksi luvuiksi, joiden avulla opetus ja oppiminen on systemaattista ja loogista. Jokainen suuri kokonaisuus päättyy kysymyksiin ja harjoituksiin, joilla oppimismateriaalia voi testata ja samalla opetella tiedon luovaa soveltamista.

Alkukappaleissa käydään lyhyehkösti läpi peruskäsitteet hoitoperinteen historiasta, sen perustana olevasta itämaisesta filosofiasta, kuten Dao, Yin ja Yang, kaiken taustalla toimivasta Ikuisesta voimasta (Yung) ja tietenkin Qistä, kaikkia olentoja elävöittävästä valoisasta henkäyksestä, jonka luovaan ja taitavaan säätelyyn kirjan nimi houkuttelee parantajaa.

Peruskäsitteiden selvittyä teos jatkaa kehomme elinten toimintojen kuvaamista ns. viiden mutatoituvan valtakunnan mallin kautta. Maapallon elementtien vastineena ihmisen kehon sisältäkin löytyvät symbolisesti katsottuna veden voima, puun symboloima kasvikunta, tuli, maa sekä mineraalien ja metallin voimat. Ihminen käsitetään osana suurta maailmankaikkeutta.  Nämä luonnon voima-alueet linkitetään moniin eri asioihin kuten elimiin, aisteihin, ilmansuuntiin, vuodenaikoihin jne. Kullakin elimellä on omat parinsa, esim. Munuainen ja Virtsarakko, Sydän ja Ohutsuoli, Keuhkot ja Paksusuoli, joiden niin fyysiset, henkiset kuin psyykkisetkin funktiot selvitetään.

Kirjan suuri lahja suomenkieliselle lukijakunnalle on mielestäni niin kutsuttuja Ihmeellisiä tai Merkillisiä Kanavia kuvaava luku, kuten myös erikoisia, materiaalisiin elimiin kiinnittymättömiä San Jiaon Kolmoistulen Kanavaa ja Xin Baon, Sydämen Mestarin Kanavaa koskevat tarkat tutkielmat. Jokaisesta Kahdeksan Ihmeellisen Kanavan tasosta on selkeää tietoa ja niiden Avausvärähtelijöiden käyttötarkoituksista kymmeniä indikaatioita.

Keskimmäinen osa kirjaa kuvaa kaikki akupunktiokanavat ja niiden varrella olevat akupunktiopisteet sekä sanallisesti, monivärikuvin että jokainen piste yksitellen selitettynä. Pisteiden indikaatioita on tarkoituksella vain muutamia kussakin, jotta lukija oppisi ymmärtämään kyseisen pisteen nimeen perustuvan keskeisen funktion.  Pisteiden nimet ovat tärkeitä, jonka vuoksi kirjassa tekstissäkin toistetaan yhä uudelleen pisteiden koko nimet.

ma kuva
Maksan Kanavan kuva kertoo karikatyyrissään osan Kanavan funktioista, sillä Maksa huoltaa lihaksia, silmiä ja kynsiä.

Runollisesti kuvattuna akupunktiokanavat ovat kuin polkuja, joiden varrelle muodostuu poukamia, laaksoja, vuoria, lampia kuin paikkoina, joissa kulkija voi levähtää ja koota voimiaan. Nimet kuvaavat juuri näiden meissä virtaavan elämänvoiman reittien levähdyspaikkojen ominaisuuksia.

Kirjan kolmas osa keskittyy jo sairauksien ja hoitajana toimimisen teemaan, mutta sen alussa keskitytään itämaisen perinteen syville juurille, sairauksien ennaltaehkäisyyn.  Kuinka voin elää terveenä? Kuinka voin välttää sairastumisen?  Kuinka voin pysyä aitona itsenäni? Kuinka tunnistan oman elämän tehtäväni? Miten pystyn tunnistamaan oman rakkauden polkuni?  Padilla viittaa kirjassa nivelten huoltoon, ajatuksen kirkkauden säilyttämiseen, tunteiden salpautumisen estämiseen, luovuuden elvyttämiseen, ravintoon, meditaation ja Qigongiin. Kaikille näille, kuten seksuaalisuuden kauneuden ja parantavan voiman elvyttämisellekin, Padilla tarjoaa selkeät esimerkit jokaisen sovellettavaksi.

Hoitotavoista käsittelemme kirjassa akupunktion, moksibustion, hieronnan ja Qi Gongin, mutta käytännössä näiden oppimiseen tarvitaan ehdottomasti opettaja, joka näyttää, korjaa, näyttää ja näyttää yhä uudelleen ennen kaikkea pistämisen, mutta myös moksaamisen ja hieronnan monitasoisen taiteen.  Henkäyksen kautta ihmisen hoitaminen on todellakin artesaanitaito, parantamisen taidetta, jonka oppiminen on elinikäinen, inspiroiva ja lumoava matka. Jokaisen ihmisen tarina on erilainen ja arvokas.

Oman lukunsa muodostaa myös kiinalaisen lääketieteen diagnosoimismenetelmiä esittelevä osuus. Aikana jolloin laboratorioita ja tietokonetomografioita ei tunnettu toimivat herkät aistit häiriötilojen tunnistuskeinoina. Kasvojen ihon tarkastelu, pulssin sykkeen lukemattomien erilaisten vivaihteiden tunnustelu, ihmisen äänen kuuntelu, kehon kielen lukeminen ja kielen värin sekä katteen muutosten tarkastelu auttoivat, ja auttavat yhä, ihmisen kehon sisäisten muutosten ymmärtämisessä. Tässä jos missä tarvitaan taiteilijan herkkyyttä. Onneksi hoitoperinne on koonnut valtavasti tietoa kaikesta tästä vuosituhansien aikana, jolloin näistä erilaisista tasoista on olemassa systemaattista tietoa avuksi tätä taiteen ja tieteen alaa opiskeleville henkilöille.

Kirjan viimeiset 150 sivua on täyttä tautioppia ja hoitoja allergiaan, astmaan, autoimmuunitauteihin, ahdistukseen, syömishäiriöihin,  ripuliin ja ummetukseen, korkeaan verenpaineeseen ja kolesteroliin, hätätiloihin, päänsärkyihin, hormonaalisiin sairauksiin, ylipainoon, sokeritautiin,  unettomuuteen, syöpään ja sädehoidon ja kemoterapian sivuvaikutuksiin, nivelvaivoihin ja psykosomaattisiin tauteihin sekä moneen, moneen muuhun tämän päivän ihmisen ”normaalin” elämän aiheuttamaan vaivaan.

Esitetyt hoidot ovat sinällään yksinkertaisia ja hoitomenetelmiltään helppoja suorittaa, sillä ne on tarkoitettu uusien opiskelijoiden ensimmäisiksi lähestymistavoiksi kyseisiin sairaustiloihin (jatko-opinnoissa saadaan aina lisää vaihtoehtoja), mutta kaikki ne ovat  toimivia ja hyvin selitettyjä.

Kirja päättyy laajaan sanastoon, jossa muutamat tri Padillan itse luomat termit on myöskin täsmällisesti selvitetty. Teoksen viimeiset sivut täyttää  kirjallisuuslähteiden luettelo.

sanasto kontemp
Kontemplaatio tarkoittaa…

 

UNESCO julisti lokakuussa 2010  kiinalaisen lääketieteen perushoitomenetelmät, akupunktion ja moksibustion ihmiskunnan aineettomaksi kulttuuriperinnöksi ja siten suojelun ja säilyttämisen kohteeksi. Tätä tehtävää tämäkin kirja palvelee.